A Koestlin Lajos és Társai Rt. 1900-ban kezdte meg működését azon a helyen, ahol 2009-ig az utódcég, a Győri Keksz- és Ostyagyár gyártotta a finomságokat. A legendás vállalatra emlékeztet az egykori raktárépület, az 1976-ban felépített „Kocka”, melyet a város modern ipari örökségének részeként tartanak számon. A régóta üresen álló épület új formában új funkciót kap – a Széchenyi István Egyetem jóvoltából. Hat szinten, több mint 4000 négyzetméteren biztosítanak majd teret a vállalkozási, inkubációs, kutatási és oktatási tevékenységnek, továbbá az egyetem új dizájnképzéseinek. A következő beruházási ütemek keretében aztán – az egykori kekszgyári terület teljes rehabilitációjával – folyamatosan adják majd át az új épületeket, ahol helyet kaphatnak azok a fejlesztési tevékenységben erős vállalkozások, melyek számára különösen fontos az egyetem közelsége, ahol igénybe vehetnek mérési és kutatási szolgáltatásokat. Az új gyakorlati tudásra és szemléletmódra is ösztönző tudományos és innovációs park a felsőoktatási és gazdasági szereplők közti kapcsolat megteremtésén túl hozzájárul a vállalkozói hajlandóság és a kreativitás fejlesztéséhez.

A magyar felsőoktatási intézmények közül elsőként a Széchenyi István Egyetem kezdett saját beruházásba a ZalaZONE autóipari tesztpályán. Február derekán rendezték a bokrétaünnepséget a készülő inkubációs épületben, ahol kutatások, fejlesztések és start-up tevékenységek számára alakítanak ki helyiségeket, továbbá létrehoznak közösségi tereket, irodákat és oktatási célú laboratóriumot is. A zalai kapcsolat azon felül, hogy újabb teret nyit az induló vállalkozásoknak, az újszerű ötletek megvalósításának, a felsőoktatás és a gazdaság együttműködésének, a műszaki érdeklődésű győri hallgatók számára is előnyös, hiszen kihasználhatják a ZalaZONE nyújtotta egyedülálló lehetőségeket is.

Márciusban kapott nyilvánosságot a Széchenyi István Egyetem legújabb – a Semmelweis Egyetemmel és a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal közösen megvalósuló – projektje, amelynek köszönhetően a 130 évvel ezelőtt átadott Zrínyi utcai egészségügyi épületegyüttes újul meg és kap új értelmet. A 2,7 hektáros, 15 épületből álló területen komoly kormányzati támogatással egészségtechnológiai kampuszt és kompetenciaközpontot alakítanak ki – amely a győri orvosképzés kialakulásának első lépcsője is lehet.