TŐZSDÉRŐL JÁRT AZ EGYETEMRE

STRATÉGIA ÉS ÉRTÉKEK MENTÉN MŰKÖDIK

GULYÁS PÉTER IDÉN TÖLTI BE A 40. ÉLETÉVÉT. FELESÉGE GYÓGYSZERÉSZ, KÉT GYERMEKET NEVELNEK. ÉLETE MÁR JÓ IDEJE A CSALÁD, A MUNKA ÉS A SPORT HÁROMSZÖGÉBEN ZAJLIK – DE A SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SEM MARADHAT KI A FONTOS TÉMÁK FELSOROLÁSÁBÓL.

Hirdetés

A jánossomorjai általános iskolába járt, mindez azért különösen fontos, mert az ottani erős németnyelv-tanításnak köszönhetően szerepelhetett annyira jól a megyei döntőben, hogy helyezésével felvételt nyert a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumba. – Ahol remek osztályközösségbe kerültem és életre szóló barátságokat szereztem – mondja Gulyás Péter, aki már ebben az időszakban elkezdte „pénzügyi pályafutását”. – Édesapám nagybátyja, Sanyi bácsi lelkesen terelgetett engem a pénzügyek világába, ennek hatására 1998-ban, éppen az orosz válság idején belevágtam a tőzsdézésbe. Egy évre rá letettem a tőzsdei szakvizsgát, melyet a szaknyelv brókerképzőként ismer. Még az egykori Buda-Cash Brókerháznál tőzsdéztem, ahol akkoriban még nem online az interneten futottak a megbízások, s nem mikromásodpercek alatt történtek a tranzakciók, hanem például a teletexten szerzett információk alapján személyesen, papíralapon lehetett a tőzsdei adásvételt lebonyolítani. Rengeteget tanultam ebből az időszakból, nagyon sok útravalót adott a pályafutásomhoz. Külön köszönet a szüleimnek, akik az élet számos területén nagy szabadságot biztosítottak számomra, így többek között a tőzsdézést is engedték.

Mivel a pénzügy és a matematika nagyon érdekelte, továbbtanulásként adta magát a Győrben indult közgazdászképzés. – Fel sem merült bennem más város, hiszen az egyértelműen látszott, hogy a helyi felsőoktatás nagyon jó irányba fejlődik. Ezt bizonyította az is, hogy tanulmányaim ideje alatt vált a főiskolánk Széchenyi István Egyetemmé. Nagyszerű három évet töltöttem az intézmény falai között, de mivel nagyon gyorsan repült az idő, egy kis ürességet éreztem. Szerettem volna tovább tanulni, még többet tudni. A kispályás városi labdarúgó-bajnokság másodosztályában szereplő egyetemi csapatunk tagjai között többen is másoddiplomások voltak, ami motiválóan hatott rám. Itt tenném hozzá, hogy a Várnagy András figyelő tekintete mellett szereplő Szamba ugyan 2005-ben focicsapatként megszűnt létezni, tagjai között azóta is élő a kapcsolat, rendszeresek a családi napok. Visszatérve a tanulás folytatására, az is motivált, hogy a Corvinus Egyetem kétéves mesterképzésére állítólag Győrből nem nagyon vettek fel hallgatókat. Nekem sikerült, melynek azért örültem különösen, mert bár alapvetően elégedett voltam a győri képzéssel, mely kiváló alapot jelentett a későbbiekre, a számviteli része azért lehetett volna erősebb. Ezért is céloztam meg Budapesten a számviteli szakirányt, szerintem ezzel vált teljessé a képzés.

Fel sem merült bennem más város, hiszen az egyértelműen látszott, hogy a helyi felsőoktatás nagyon jó irányba fejlődik. Ezt bizonyította az is, hogy tanulmányaim ideje alatt vált a főiskolánk Széchenyi István Egyetemmé. Nagyszerű három évet töltöttem az intézmény falai között.

Így aztán, miután 2003 nyarán átvette a győri diplomáját, a tanulmányai a fővárosba szólították. Ám nem csupán két évre… – A Corvinus Egyetemen, nem sokkal a végzés előtt megjelentek a KPMG Magyarország prominens partnerei, akik arról beszéltek, hogy miért lenne érdemes frissdiplomásként is az ország egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaságát választani. Ráharaptam a csalira, szerencsére. Hogy mennyire jó választás volt, azt az is jelzi, hogy kilenc évet töltöttem el náluk, s közben rengeteget tanultam. Természetesen, ez alatt a közel egy évtized alatt sem feledkeztem meg a Széchenyi István Egyetemről. Aktív szerepet vállaltam abban, hogy a társaság együttműködési megállapodást kötött a győri felsőoktatási intézménnyel. Ennek keretében a KPMG is segítette a kampusz területén a kosárlabda-edzőcsarnok felépítését, de a társaság szakemberei előadásokat is tartottak a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon. Sajnos, a koronavírus-járvány ezt a lehetőséget ideiglenesen elvette, ám továbbra is nagyon fontosnak gondoljuk megismertetni a hallgatókkal, hogyan is zajlik majd a valóságban az a mindennapi munka, amiről az egyetemen még csak elképzelésük van. Nagy örömömre szolgál, hogy a KPMG a távozásomat követően is tovább gondozza a győri felsőoktatási intézménnyel fennálló kapcsolatát, s hogy a jelenlegi munkahelyemen is fontosnak tartják a Széchenyi István Egyetemmel való együttműködést. Jó példa erre, hogy míg az első Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyen hallgatóként vettem részt, a tizedik OPEV a KPMG képviseletében már a zsűriben talált, míg az ország egyik legnagyobb közgazdasági esettanulmányi versenyének idei, huszadik megmérettetésén a Molnár & Bányai Kft. vállalt szerepet. Az a társaság, ahol immár nyolc éve dolgozom, s amely az állandóan változó üzleti környezethez alkalmazkodva, komoly átalakulás előtt áll.

Stratégia és értékek mentén működöm, s alapvetően hosszabb távon tervezek. Bár a hirtelen változások frusztrálnak, nehezen térítenek el a távlati, stratégiai céljaimtól. Arra a kérdésre pedig, hogy elégedett vagyok-e életem eddigi alakulásával, úgy válaszolnék: teljesen mindegy, hogy mit értél el, a lényeg az, hogy arról mit gondolsz – tehát igen. Ha jó a célkitűzés, s ha úgy érzed, hogy azért mindent megtettél, akkor boldog lehetsz. Sokat dolgozom azon, hogy helyesen lássam a helyzetemet és a lehetőségeimet, s hogy ne vigyen el a mai világ felszínes külsőségvadászata.

Július 1-jével Molnár & Partners néven folytatja a cégcsoport, ám természetesen nem ez lesz a legfőbb változás. – Az egyes üzletágak vezetői partnerré válnak, akik ily módon nemcsak felelősségben, de tulajdonosi minőségben is bizonyíthatnak. Ettől még szakértőbb és rugalmasabb ügyfélkiszolgálást remélünk, a gyorsabb döntéshozatallal még inkább megfelelve a piaci igényeknek. Személy szerint a könyvvizsgálati terület szakmai vezetőjeként venném ki a részt a munkából, valamint a mintegy száz munkatársunk üzletfejlesztési irányainak meghatározásában, illetve az azzal összefüggő módszertan és emberi erőforrás tekintetében. S közben bízom abban, hogy a Molnár & Partners még szorosabbra fűzheti kapcsolatát a Széchenyi István Egyetemmel. Szívesen együttműködnénk a gazdaságtudományi kar minél több projektfeladatában, míg a társasági adó (tao) tekintetében anyagi értelemben, a gyakornoki program révén pedig szakmailag erősítenénk tovább a kapcsolatot, melynek részeként az egyetem háttércégeiben is kapunk szerepet.

A beszélgetés során kiderül, hogy Gulyás Péter mérnöki típusú ember, aki alapvetően rendszerben gondolkodik. – Stratégia és értékek mentén működöm, s alapvetően hosszabb távon tervezek. Bár a hirtelen változások frusztrálnak, nehezen térítenek el a távlati, stratégiai céljaimtól. Arra a kérdésre pedig, hogy elégedett vagyok-e életem eddigi alakulásával, úgy válaszolnék: teljesen mindegy, hogy mit értél el, a lényeg az, hogy arról mit gondolsz – tehát igen. Ha jó a célkitűzés, s ha úgy érzed, hogy azért mindent megtettél, akkor boldog lehetsz. Sokat dolgozom azon, hogy helyesen lássam a helyzetemet és a lehetőségeimet, s hogy ne vigyen el a mai világ felszínes külsőségvadászata.