SOKDIPLOMÁS SIKEREDZŐ

FELLEGVÁR ÉPÜL

A világban az egyetemek az evezőssport központjai. A hazai centrum pedig a győri egyetem, ahol a tavaly újfent – és immár hetedik alkalommal – az év edzőjének megválasztott dr. Alföldi Zoltán szerint minden feltétel adott a töretlen fejlődéshez.

Hirdetés

A sikeredző 1995 tavaszán, tíz évesen ment le a mohácsi evezősklub csónakházába. Szülővárosában nagy hagyományai vannak a sportágnak, így szinte természetes, hogy az általános, majd a középiskolai évei is hajóban teltek. Volt válogatott, ám komoly világversenyen nem tudott részt venni. Egy klubvilágbajnokságon elért 10. helyezés a személyes csúcs. Aztán 20 évesen a sportkarrier kettétört. Egy Bechterew-kór nevű, gyulladásos, ízületi betegséget diagnosztizáltak nála, ami félelmetes jövőképet vetített előre, hiszen az ízületek elmeszesedésével járó folyamat akár a botmerev gerinc kialakulásáig juthat. Alföldi Zoltán ma is hálával említi az egykori kari tanács hozzáállását a pécsi tudományegyetem testnevelő-tanárképző szakán, amely a gyakorlati képzésben aktuális állapota miatt alig-alig résztvevő hallgatójuk számára mégsem zárta be a kaput. Sok külön dolgozattal, illetve a gyakorlati edzések bemelegítésének, nyújtásainak szóbeli levezetésével elfogadták a teljesítését. Az utóbbi pedig megmutathatta a jövő sikeredzője számára, hogy van a számára alternatíva.


A betegség aztán enyhült, de azóta is vele él. Mint fogalmaz: ez egy olyan autoimmun betegség, ami nem múlik el. Minden nap mozog, nagyon ügyel az étrendjére és minimális gyógyszerezés mellett azt mondhatja, hogy jól van. Ugyanakkor ma már a betegség első hullámával otthon töltött év eseményeit is képes derűvel mérlegre tenni, értelemmel ellátni, hiszen – mint fogalmaz – volt ideje gondolkodni és rájött, hogy a pszichológia milyen fontos tudományág. Egyik diplomáját aztán pszichológia szakon is szerezte meg.

Alföldi Zoltán ugyanis sokdiplomás. A testnevelői szak után ott maradt a pécsi egyetemen és elvégezte a sportkommunikáció szakot. A már említett pszichológia alapszakát a kolozsvári Babeș–Bolyai Egyetemen járta, majd hazatérve ismét Pécsen mesterdiplomázott. Méghozzá a társadalom és szervezetpszichológiai szakirányon. Közben a Semmelweisegyetemen evezős szakedzői képesítést is szerzett. A közelmúltban mindezt megfejelte a Testnevelési Egyetem, illetve az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közös sportszakpszichológusi képzésével, majd néhány hete sikeresen védte meg a PhD-jét.

A sportszakmai karrier aztán annak idején Baján folytatódott, ahol nagyon fiatalon, 23 évesen kezdett el edzősködni. Méghozzá szép sikerrel, hiszen a taglétszámot rövid időn belül megháromszorozta, majd utánpótlás válogatottak kerültek ki a kezei közül.

Néhány év elteltével erre a munkára figyeltek fel Győrben, s átcsábították a Győri Atlétikai Clubhoz. A kisalföldi megyeszékhely 2014 óta az otthona. Az edzések során ismerkedett meg az egyetemi sportvezetéssel és sportolókkal, s lett egyre szorosabb közöttük a kapcsolat. Miután az eredmények évről évre jönnek – például az egyetemi Európa- és világbajnokságokon – és sorra kerülnek döntőbe az általa edzett fiatalok, a Széchenyi-egyetem mind inkább megbecsüli e közös tevékenységet. Látja értelmét a célra befektetett tőkének és energiának. Alföldi Zoltán pedig immár harmadik esztendeje hivatalosan is az egyetem munkatársa.

A magyar egyetemi-főiskolai országos bajnokságokon (MEFOB), illetve a nemzetközi versenyeken 30–40 győri hallgató szerepel rendszeresen. Néhány hete a széchenyisek nyerték a tízevezős MEFOB-ot – úgy, hogy a legjobbjaik ott sem voltak, hiszen nemzetközi versenyre készültek. De ez csak a jéghegy csúcsa, az evezős szakosztály vonzereje ennél sokkal nagyobb. Az amatőr kategóriában például idén 130 hallgatójuk indult az ergométeres evezős egyetemi bajnokságon. Összehasonlításképpen az összes többi hazai egyetemet alig kéttucatnyian képviselték. Ennek eredményeképpen a következő amatőr ergométeres bajnokság először kikerül az evezős szövetség közvetlen szervezése alól – és a Széchenyi-egyetem rendezheti meg a MEFOB FEST-et.


– Az evezés nemzetközi szinten egyetemi sportág. Elsődlegesen az angolszász felsőoktatás forrt össze az evezős sporttal. Nem mellesleg ugyanúgy, mint nálunk, Győrben, ezekben az országokban is bent van az evezés a felvehető, kreditrendszerbe épített tevékenységek között. Csak régebben kezdték. Emiatt aztán mondjuk egy angol, vagy éppen holland egyetemi evezősklubnak ezres nagyságrendű tagsága van. Egyébként az ma már nálunk is előfordul, hogy egy evezéssel foglalkozó ifjú azért jelentkezik a győri egyetemre, hogy az itteni, honi berkekben nagyon elismert evezősrendszernek a tagja lehessen. Az elmúlt években elsősorban a Balaton környéki fiatalok száma nőtt meg.

A folyamatos fejlesztésnek hála a képzés szakmai és anyagi-tárgyi háttérstruktúrája is egyre jobb. Nemrégiben például egy olyan tízevezős hajót sikerült vásárolniuk, amely a kezdők számára elképesztően nagy előrelépés lesz. Eddig a szárazföldi, ergométeres, illetve a tanmedencei alapok után ugyanis olyan versenyszerű túrahajókba kellett az élő vízre szállniuk, amelyek borulékonyak, sok „üzemi balesettel” jártak.

Megtörtént a kapcsolatfelvétel a Veszprémi Egyetemmel, s közös evezős fejlesztésbe fognak. A Pannon Egyetemnek van balatoni hajóbázisa, amihez kapcsolódik a győri szakmai háttér. Alföldi reményei szerint akár még ez évben megszülethet a megállapodás a két intézmény között. Most pontosítják a feltételeket, a költségvetési vonzatokat. A remények és a célok szerint ez az első lépés, és további hazai egyetemek kapcsolódnak majd be. A nemzetközi kapcsolatok élőek, hiszen már évek óta járnak Győrbe angol egyetemi evezőscsapatok (például az oxfordi, cambridge-i egységek) a Mosoni-Dunán szervezett edzőtáborokba. A hazai sportszövetség pedig támogatja, hogy az egyetem szomszédságában, az Aranypart II-n olyan bázis épüljön ki, amely kényelmesebbé, vonzóbbá teheti a napi használatot, s szélesebb körben is inspiratív, vonzó lehetőséget nyújtson.

Alföldi Zoltán jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság jóvoltából a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, valamint a coloradói egyetem közös nemzetközi szakedzői képzésének résztvevője. Ez egy egyéves képzés, aminek online része már fut, s augusztusig 12 különböző kurzust kell teljesítenie. Szeptemberben pedig Colorado Springsben, az amerikai olimpiai válogatott felkészülési központjában lesz, illetve a delaweri egyetemen folytatódik a képzése. A jövő tavasszal pedig Lausanne-ban, a NOB központjában kell bemutatnia egyéni kutatási feladatát. Ha mindez megvalósul, akkor nemzetközi szakedzői képesítés lesz a jutalma, aminél magasabb rangú szakmai edzőképzés ma nincs.

az a célom, hogy a magyar evezősport nagyobb fajsúlyt kapjon a nemzetközi porondon. Vannak már eredményeink, de szeretném, ha ez rendszeressé válna. A legfontosabb, hogy a megtapasztaltakat itthon átültessük a gyakorlatba. Jó lenne bekapcsolódni közös kutatási programokba is. Személyes sikerének tekinti, hogy szerepet kapott a nemzetközi edzőképzésben is. A világszövetség idén indított egy úgynevezett 2. szintű, nemzetközi edzőképzést, aminek első köre szintén e hónapban fejeződött be a szlovéniai Pokljukán, a biatlon olimpiai központban. Előadást tartott többek között Gianni Postiglione, a nemzetközi szövetség edzőbizottságának vezetője… – és dr. Alföldi Zoltán, aki a sportpszichológia lehetőségeiről beszélt a jelenlévőknek.