MEGNYÍLT EGYETEMÜNK TUDOMÁNYOS ÉS INNOVÁCIÓS PARKJA

A KOCKA ÚJ ÉLETE / THE “CUBE’S” NEW LIFE

[ENG below] November hetedik napján adták át a Széchenyi István Egyetem Győri Tudományos és Innovációs Parkját a központi kampusztól alig fél kilométerre, az egykori Keksz- és Ostyagyár volt területén. A város emblematikus ipartörténeti emléke, a „kockaépület” új életre kelt. A dinamikusan fejlődő egyetemi innovációs ökoszisztéma bástyájává válhat, ahol egyszerre ad teret a felsőoktatási és ipari együttműködéseknek, új kutatás-fejlesztési projekteknek és innovatív ötletek megvalósításának.

Hirdetés

– Büszkeséggel tölthet el mindannyiunkat, hogy Győr jelentős ipartörténeti emléke a város közepén mára megújult, s új funkciót kapott. Ezzel ismét a város gazdaságának fontos helyszínévé válhat az egyetem tudományos és innovációs parkj aként – mondta ünnepi beszédében dr. Filep Bálint, az Egyetem elnöke.

– Négy éve a modellváltással megkaptuk a lehetőséget intézményünk önálló, felelős irányítására, stratégiai együttműködésben a Széchenyi Egyetemért Alapítvány kuratóriumával. Az innovációs park egy korszakokon átívelő, emblematikus épület. Köszönjük Palkovics Lászlónak az innovatív és ösztönző támogatást a kezdetektől a megvalósítás folyamatáig. A fejlesztés gondolata egy hallgatói versenyt követő bejáráson indult el. Úgy láttuk, hogy ez a terület megoldás lehet egyetemünk további bővülésére. Közben, a nemzetközi példákat is figyelembe véve formálódott egyetemünk átalakuló szerepe. Ennek fontos eleme, hogy a vállalatok hozzá tudnak járulni a képzések, a kutatások fejlődéséhez és azok megújulásához. Mindezzel összhangban innovációs parkunk tovább erősíti az egyetem munkaerőpiaci hatását. Hozzájárul ahhoz is, hogy különösen a műszaki és informatikai pályára készülő fiatalok számára még több lehetőség legyen – a startup és spin-off vállalkozásoktól egészen a multinacionális vállalatokig – beilleszkedni a munkafolyamatokba. A park áttételesen a hazai kis- és középvállalati szektor, valamint a nagyvállalatok kapcsolódásának a helyszíne is.

dr. Filep Bálint, az Egyetem elnöke

A Széchenyi-egyetem mára a világ változásaira reagálni képes univerzitás lett. Jogelődünket, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolát az ipar hívta életre 1968-ban. A szoros együttműködés a gazdasággal máig meghatározza a fejlődésünket. A kampusz első épületei 1974-ben készültek el, ekkor 1212 hallgató volt ezen a főiskolán. Az első közgazdászok 1992-ben, az első jogászok 1995-ben kezdték meg tanulmányaikat. A kilencvenes években indultak el az egészségtudományi, a zenei képzéseink. Intézményünk 2002-ben elnyerte az egyetemi rangot, azóta a megszabott feltételeket messze túlteljesítettük. 2004-ben létrejött az első doktori iskolánk, 2008-ban megalakult az Audi Hungaria Belsőégésű Motorok Tanszékünk, négy évvel később a Járműipari Kutatóközpontunk, 2015-ben az Audi Hungaria Járműmérnöki Karunk. 2016 óta van egészség- és sporttudományi, 2017 óta pedig művészeti karunk. 2016-ban csatlakoztak hozzánk a mosonmagyaróvári és az Apáczai-karok közösségei, amit a kormányzat is messzemenően támogatott. 2017-ben európai színvonalú, új kollégiumi szárnyakat adtunk át.